Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Спољнотрговински дефицит САД скочио је за скоро 19 одсто у децембру, што је погурало дисбаланс на 621 милијарду долара за целу 2018. годину, највиши ниво у деценији.
Јаз између онога што Американци продају у иностранству и онога што купују од других земаља, порастао је на 59,8 милијарди долара у децембру са новембарског нивоа од 50,3 милијарде долара, саопштило је америчко Министарство трговине, а преноси агенција АП.
Трговински дисбаланс се у децембру погоршао јер је увоз САД порастао за 2,1 посто, док је извоз у друге земље пао за 1,9 одсто.

Председник САД Доналд Трамп је прошле године наметнуо царине на производе од челика и алуминијума из иностранства, међу којима и на кинеске производе, на основу уверења да ће те тарифе на увоз на крају допринети смањењу трговинске неравнотеже.

Међутим, трговински јаз је прошле године достигао рекордне нивое у трговини са Кином (419,2 милијарде долара), Мексиком (81,5 милијарди долара) и Европском унијом (169,3 милијарде долара). Истовремено, приватна агенција за запошљавање АДП је објавила да су америчка предузећа у фебруару отворила солидних 183.000 радних места. То је, међутим, мање у односу на 300.000 нових радних места из јануара, што је најновији ревидиран податак у односу на првобитно саопштених 213.000 радних места, јавља АП.

Истраживањем АДП-а је покривен само приватни сектор, а резултати се често разликују од званичних података које ће влада у Вашингтону објавити у петак.
Танјуг