Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Нови број „Политикиног забавника“, од јутрос на киосцима, има сто страна. Разлог је 80. рођендан часописа чији се први број појавио 28. фебруара 1939. године.

„Корачај лаким кораком у правцу светлости која јача људски дух“, један је од циљева Политикиног забавника, на које нас подсећа текст Владимира Булатовића Виба, некадашњег главног и одговорног уредника часописа чији је слоган „за све од 7 до 107 година“.

Од 1939. до данас својеврсан је лет у свет, и поучан и забаван кроз стрип, науку, уметност, енигматику. Многи су уз њега расли, захваљујући и њему израсли у ствараоце. Имају укоричене Забавнике и чувају их као највећу драгоценост.

„Много тога је настало у детињству баш уз Политикин Забавник, уз рубрике Веровали или не и Да ли знате? Прву награду за фотографију, рецимо, добио сам баш од Политикиног Забавника за пре много година“, каже Урош Петровић.

Одрастати уз Забавник, па постати део тима који га ствара, велика је радост, али и изазов.

„За мене је највећи изазов да историја постане забавна, да признам мени је историја увек била досадна и онда покушавам да баш најзабавније што могу да пронађем, пронађем из историје и да то прикажем читаоцима“, истиче новинар Срђан Николић.

За осам деценија Забавник је мењао формат, уреднике, илустраторе. Опстаје и у времену дигиталних медија.

„Све оно што пише Забавник, вероватно може на овај или онај начин да се нађе и на интернету, али је то потребно претраживати, а Забавник на крају направи сам тај избор и понуди га читаоцима“, указује уредник Забавника, Зеферино Граси.

Политикином забавнику стигла је и Вукова награда, а поводом 80. рођендана и химна. На стихове Бранка Стевановића, музику је написао Зоран Симјановић. Изводе је новосадске „Фрајле“.

РТС, Гордана Главинић