Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

И док се амерички председник Доналд Трамп на Твитеру смеје глобалном загревању, научници су на иглама. Нове студије упозоравају да ће због климатских промена океани ускоро почети да мењају боју. Океани се загревају и постају „киселији”, што је резултат климатских промена, а нова студија показује да ће ускоро и променити боју. Истраживање је доказало да ће плави делови океана за неколико деценија бити доста светлији, а до 2100. године промена боје ће захватити више од половине површине светскох океана.

Али, не мења се само боја морске површине, стижу промене и у популацији морских фитопланктона. Ови мали организми су пуни зеленог пигмента хлорофила, а смањење њихове популације ће такође утицати на боју океана, преноси NBC.

„Ови микроскопски организми живе у водама и база су морског ланца исхране”, изјавила је Стефани Дуткиевич, стручњак за морску екологију. „С обзиром да се налазе у мору мењају његову боју. Што их је мање, то ће морска површина постајати све светлија”.

Подручја која су највише угрожена су Атлански и Јужни океан. Промена у свету фитопланктона, који су храна малих морских бића, могла би довести до колапса рибара. Смањењем броја фитопланктона смањује се број риба чиме аутоматски пропадају риболовна подручја.

Мали одранизми су од велике важности не само за морски већ и за копнени свет. Абсорбују угљен диоксид попут дрвећа и помажу у одржавању нивоа стаклене баште те спречавају да иста нарасте.

Политика