Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На скупу је говорио писац Марко Видојковић, после чега ће колона кренула у шетњу од Платоа, Македонском, до Радио-телевизије Србије и на крају до зграде Владе Србије.

Најављена је била и Сања Пилиповић, мајка једног од учесника прошлонедељног протеста, који је био приведен због ношења вешала, али се није појавила, већ само послала поздраве преко организатора, који су закључили да је њен син пуштен зато што је она најављена на протесту. 

Државна агенција Танјуг јавља да су се међу окупљенима опет појавила вешала, једна на крају протестне колоне, која је носио посланик Двери Срђан Ного, а друга, негде у врху колоне, која је носио један од учесника протеста.

Та друга вешала су се уместо омчом завршавала цветом висибабе, као карикирање реаговања и осуда у јавности поруке коју представљају вешала са протеста прошле суботе. 

Видојковић је рекао да је Правни факултет, који је и сам завршио, „легло невероватних олоша" и "легло криминала", који је изнедрио много анти-хероја, а како каже и „најбољег студента у историји те установе", председника Александра Вучића. „Кренуо је најбољи студент Правног около да угуши Сбрију која се упалила. Покушава да је гаси бензином. Покушава да иде около и објашњава како је све супер. Он који је прекршио не знам колико чланова Устава", рекао је Видојковић.  Каже да је у Аранђеловцу чуо да ће на Сретење председник Србије доћи у тај град, и позвао Аранђеловчане да се, ако виде да долази, скупе и "покажу шта мисле о њему". 

Немојте да се опуштамо као после 5. октобра", поручио је Видојковић. 

Обраћајући се окупљеним грађанима испред зграде владе, координаторка протеста Јелена Анасоновић поручила је председнику Србије Александру Вучићу да ће "учити као азбуку имена свих слободних градова у Србији који шетају". 

"Тек ће их бити још, нема стајања, ово је наша земља и ово су наши људи, нас је више", рекла је Анасоновић. Она је оценила да теренском кампањом "Будућност Србије" Вучић "покушава да умири народ Србије који више неће да ћути". 

"Шета већ 60 градова, а данас су то учинили и храбри људи у Грачаници", казала је она и навела да ће Вучић ући у историју Србије као "највећи лажов" и човек који "не поштује ни грађане, ни Устав ни законе". Она је позвала грађане да се и следеће суботе окупе испред Филозофског факултета у Београду на новом протесту, док су учесници протеста упалили неколико бакљи испред зграде Владе Србије чији су улаз облепили тракама на којима пише "Један од пет милиона". 

Претходно су учесници протестне шетње застали испред зграде Радио-телевизије Србије одакле су са разгласа позвали запослене у Јавном сервису да се придруже грађанима на протестима а потом су на улазним вратима РТС-а поставили налепнице са позивом "изађите на улице" као и оне са поруком "није нормално" на којима су екрани различитих телевизија попут РТС-а, Пинка и Студија Б, на којима је председник Србије чест гост. 

Истовремено су са балкона поред улаза у зграду РТС-а упалили више бакљи и окачили велики транспарент на ком пише "Почело је" док су представници Покрета уједињених фантома носили ролне тоалет папира на којима је слика директора РТС-а Драгана Бујошевића. 

Протестна шетња прошла је без инцидената а саобраћај у централним градским улицама био је блокиран током проласка колоне. 

Лидер Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеј Трифуновић оценио је раније да су протести широм Србије "незаустављива река" и доказ да су се грађани ослободили страха. 

Окупљенима на Платоу придружила се, организовано, и група студената ФПН-а, ФОН-а, ЕТФ-а и Саобраћајног факултета. 

Студенти Факултета политичких наука, Факултета организационих наука, Саобраћајног и Фармацеутског факултета, Електротехничког факултета, као и Високе школе електротехнике и рачунарства су раније организовали шетњу под називом "Будите(се) студенти #Један од пет милиона". 

Одређен број професора неколико факултета Универзитета у Београду, културних радника и адвоката такође је упутило подршку грађанима који протестују. 

Председник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, Симо Спасић, поручио је данас, пред почетак протеста "1 од 5 милиона", студентима да треба да их "води" правда, а не политика.  Спасић се обратио студентима, који су се организовано прикључили протесту, на платоу испред Филозофског факултета, пред почетак протеста. 

"Драги студенти, и вас мора да води правда, а не политика. Морате да подржите и солидаришете се са жртвама", рекао је Спасић. Он је подсетио да је претходна власт, "досовска", ослободила 2.108 албанских злочинаца. 

"Српске породице су остале без правде. Тражимо правду. И ви што шетате, сви морате да нас подржите, јер тражимо правду", рекао је Спасић. 

Иза Спасића су биле постављење фотографије 15 чланова породице Костић, као и масакрираних Срба из Липљана, шест дечака убијених у кафићу "Панда"у Пећи и 10 отетих косметских рудара из копа Белаћевац. 

На једном транспаренту налази се слика Милене ивановиће, удовице Оливера Ивановића, на којој пише: "Не користите нашу трагедију у политичке сврхе. Где сте били када је мој Оливер био у затвору?". 

Први протест против насиља под називом "Стоп крвавим кошуљама" одржан је у Крушевцу 30. новембра 2018. гдоине због напада на једног од оснивача Савеза за Србију, лидера Левице Србије Борка Стефановића и још двојицу активиста у том граду. Од 8. децембра протести се организују сваке суботе у Београду. 

Захтеви су се из суботе у суботу допуњавали, па је од РТС-а затражено да протестима посвети пет минута у својим информативним програмима, једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису али је тражено и да се пронађу починиоци и налогодавци убиства председника Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића. 

Затим је затражена оставка министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића и генералног директора РТС-а Драгана Бујошевића и уредника Информативног програма Небојше Љ. Стефановића. 

Упућен је позив на договор и захтев опозицији да изнесе конкретан план грађанима шта ће учинити да промене систем у Србији и у којој ће грађани бирати сервис грађана а не власт. 

Протести се четвртком, петком и суботом одржавају и у другим већим градовима у Србији, међу којима су Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Чачак, Смедерево, Неготин, Шабац, Трстеник, Крушевац, Врање, Суботица, Панчево, Ужице, Горњи Милановац.

Б92, Танјуг