Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Програм једног курса за лепо понашање у Турској изазвао је критике и исмевање на друштвеним мрежама због савета женама да не лижу сладолед. На курсу „Како бити дама", који је организовала истанбулска сиромашна конзервативна општина Багџилар, деле се савети о понашању, укључујући и то како се обући, ходати и причати, пишу турске новине Милијет.

Међу саветима су: седите правилно у јавном превозу, причајте што је мање могуће док жваћете храну, не шминкајте се претерану ујутру, не користите жаргон и уздржите се од употребе речи „брате".

Док су многи савети већ садржани у водичима лепог понашања, савет о конзумирању сладоледа је изазвао буру на друштвеним мрежама.

У водичу није наведено зашто је лизање сладоледа недамско понашање или која је пристојна алтернатива за уживање у леденој посластици.

Један корисник Твитера је био изненађен: „Како онда они желе да једемо сладолед", уз емоџи који се смеје.

Међу саркастичним одговорима било је и љутње због ограничавања женских слобода. 
„Ово је смешно и мора одмах да буде заустављено. Сексистичко је. Кога брига како ја једем сладолед? Покушајте да прихватите људе какви јесу", написао је један корисник популарног турског форума Солзлук.

Други се пита зашто је курс усмерен само на жене, истичући да то „и мушкарци раде и да је одвратно".

Жена која води курс, Арзу Арда, математичарка по струци, одбацила је критике.

„Не желим да створим перцепцију школе за даме", рекла је Арда за Милијет, додајући да је осећај милости, љубазности и понизности у друштву опао.

„Наша је дужност да се у јавности понашамо на начин који неће ометати људе. Говоримо нашим дамама како да поступају на најправилнији начин у јавности", рекла је она.

Њене речи су одјекнуле међу присталицама на друштвеним мрежама. Један корисник је написао да би „Истанбул био место где би могло да се живи" уколико би свака општина организовала сличне курсеве.

BBC, Краси Твиг и Берил Акман

Лизање сладоледа може значити сексуално узнемиравање