Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Онтаријски министар саобраћаја Џеф Јурек саопштио је да, од 1. јануара, учесници у провинцијском пилот програму аутоматских возила могу да тестирају своје аутомобиле без возача на јавним путевима, али уз строго поштовање одређених прописа. Онтарио је, овим, постао прва јурисдикција у којој је дозвољено тестирање аутоматских возила. То пре свега, значи да или путник у возилу, или оператор даљинске контроле морају да прате кретање возила. Поред тога, локалним властима мора да се пријави тестирање.

У пилот програму је девет учесника, међу којима су Блекберијева ЉНЏ, Магна, Убер и Универзитет Ватерло, који тестирају десет возила која нису у потпуности без возача.

Јурек је такође најавио да ће грађани моћи да користе аутоматизована возила која обављају највећи део функција, али у којима возач мора бити у приправности у сваком тренутку да преузме контролу над возилом. Ових аутоматских возила за сада нема на онтаријском тржишту, али је добро знати да ће моћи да се користе одмах чим се појаве.

Како се наглашава, сваки возач у аутомобилу са било којим степеном аутоматизације, у обавези је да се придржава свих важећих саобраћајних прописа.

Новине Торонто