Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Данас почиње кинеска Нова година, према лунарном календару, а по кинеској традицији и астрологији почиње година свиње. Према кинеском предању, свиња је 12. знак зодијака и симболизује период остваривања започетих пројеката.

Кинески астролози сматрају да ће ова година бити година изобиља, просперитета и радости живота. Међутим, не треба се много опустити када су финансије у питању јер година свиње само награђује промишљене и штедљиве активности.

Најмлађим Кинезима ће тај празник бити посебна прилика да гледају нову епизоду популарног цртаћа „Пепа прасе“, британског анимираног филма за предшколску децу.

Епизода „Пепа прасе слави кинеску Нову годину“ биће емитована за време распуста и током прославе Нове године.

Дочек Нове године у Кини је највећи празник јер је то тренутак породичног окупљања тако да се сваке године пред празник бележе велике гужве.

Аеродроми су већ премашили број од 90.000 путника дневно, док је железница саопштила да током празника очекује 413 милиона путника, пренели су кинески медији.

Лунарну Нову годину или како је неки називају и Пролећни фестивал празнују и друге азијске земље. Славље обично траје 15 дана.

Бета