Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Стављање флуора у пијаћу воду у Канади је почело да се примењује већ у првим годинама после Другог светског рата.

Познато је да то препоручују надлежни из служби за јавно здравство, лекари и стоматолози из америчких и канадских асоцијација, као и Светска здравствена организација. Флуор је, иначе, минерал који се везује за зубну глеђ, ојачава је и спречава да дође до кварења зуба.

Али, примећен је тренд последњих година да у појединим градовима одлучују да то прекину, па готово две трећине Канађана више не добија своју дозу флуора кроз воду. Противници истичу да је то генерално због страха од хемикалија, које се изједначавају са тровањима, али понајвише због неупућености и незнања.

Најгора ситуација је у Британској Колумбији, Јукону, Квебеку, Њу Брунсвику и Њуфаундленду и Лабрадору, где тек око три одсто становништва пије воду обогаћену флуором.

Тако су градске власти Виндзора пре шест година изгласале да се флуор више не ставља у воду градског водовода, али је у међувремену потврђено да је здравље зуба тамошњег становништва у значајној мери погоршано.

Међутим, градоначелник Виндзора Дру Дилкенс замера што се дозвољава да људи без икаквог стручног знања из те области доносе одлуку о флуоризације воде, и сматра да о томе не би требало да одлучују градски, већ провинцијски званичници, и да би требало да то буде обавеза у свим срединама у земљи.

Новине Торонто