Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Чувени мрмот Фил изашао је данас из своје јазбине у месту Панксатони у америчкој савезној држави Пенсилванија и није видео сенку, што, према легенди, значи долазак раног пролећа.

У Америци има неколико глодара који предвиђају време, али је Фил најчувенији.

Према писању "Ју-Ес-Еј тудеј" Фил обично погреши.

Метеоролози су, такође, изразили сумњу у тачност мрмотовог предвиђања јер је поларни вртлог захватио већи део Америке доносећи неуобичајено ниске температуре.

Сваке године "Дан мрмота" привуче неколико хиљада следбеника, који долазе чак из Аустралије и Русије.

Догађај је додатно прослављен филмом "Дан мрмота" из 1993. године у којем главну улогу тумачи Бил Мареј.

Наиме, сваког 2. фебруара, још од 1887. године, у месту Гоблерс Ноб у америчкој савезној држави Пенсилванији окупљају се људи који са нестрпљењем ишчекују да ли ц́е Фил прогнозирати наставак зиме или долазак пролећа. Како обичај налаже, ако је дан сунчан, па Фил види своју сенку када изађе из јазбине, становнике Северне Америке очекује још шест недеља оштре зиме, а у супротном пролец́е стиже нешто раније.

Медији подсећају да су тај обичај у САД донели Немци којима је прогнозу прорицао јазавац. Потомци Холанђана у Пенсилванији су јазавце заменили мрмотима, који су били бројни у том делу САД.

Та традиција предвиђања краја зиме постоји широм света, а у Србији се 15. фебруара гледа да ли ће мечка изац́и из зимског брлога.

Курир.рс/ Спутњик Србија

Wiarton Willie, most woodchucks don’t see shadow on Groundhog Day