Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Само дан пошто је приметио да директорка Хуавеја, приведена у Канади на основу америчког захтева о њеној екстрадицији Менг Ванжоу, има доказе да је њен случај политички мотивисан, канадски амбасадор у Кини Џон Меккалам оградио се од ове своје изјаве. Он је рекао да се погрешно изразио и да то не одражава његове ставове по том питању. Али, закаснио је са тим, пошто је ова његова изјава о Вангжоу узбуркала јавност и покренула апеле за његово повлачење из Бејџинга.

У суботу је премијер Џастин Трудо одлучио да затражи од амбасадора Меккалама оставку коју је, по добијању, и прихватио.

Бивши канадски дипломата Колин Робертсон, који је сада потпредседник националног Института за глобалне послове, сматра да је повлачење Меккалама било неизбежно. По његовим речима, Меккаламова изјава могла је, евентуално, бити прихватљива у неформалним контактима, али изречена јавно добија сасвим другачију тежину, посебно зато што је у супротности са инсистирањем премијера Трудоа и министарке иностраних послова Кристије Фриленд, да је правни поступак против Вангжоу заснован на правилима из закона.

Постављањем провереног политичара Меккалама за амбасадора у Кини, премијер Трудо је желео да ојача односе са другом по величини светском привредом, али последице његовог повлачења су озбиљне. Сада ће избор новог амбасадора бити за премијера изузетно одговоран задатак, који мора да се заврши у најкраћем року, истиче бивши амбасадор у Кини, Гај Сен-Жак, између осталог и због заточених канадских држављана.

До наименовања новог амбасадора, све дужности ће обављати заменик Џим Никел, у својству отправника послова.

Новине Торонто