Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Своје знање, контакте, време и новац, у Србију жели да улаже 56,7 одсто талената из српске дијаспоре, показују данас представљени резултати истраживања „Карактеристике и ставови висококвалификоване дијаспоре и повратника”. Истраживање показује да више од половине српских талената из дијаспоре исказује спремност да сарађује са Србијом, али тренутно, свега 18,6 одсто њих има план да се на неки начин ангажује у матици. Остали би то урадили ако би неко то од њих званично затражио или ако би се стекли посебни услови са нагласком на тачно дефинисање услова сарадње.

Према резултатима истраживања, 43,3 одсто анкетираних није показало спремност да улаже своје ресурсе у развој матице, сваки четврти академац у дијаспори се изјаснио да није у могућности да улаже у развој Србије, док 17, 8 одсто не жели да улаже у Србију.

Супротно уобичајеном мишљењу, како се наводи у истраживању, да држава од дијаспоре и повратника најпре добија новац као корист, испитаници у први план истичу знање које су стекли радећи у другачијем друштвеном окружењу и условима, затим пријатељске и пословне везе са људима из струке као најважније што могу да уложе у напредак Србије. Већина српских талената у дијаспори и даље је везана за Србију и спремна да помогне.

„У истраживању то потврђује тест лојалности према коме чак 86 одсто испитаника из дијаспоре даје подршку Србији на свим међународним такмичењима”, наводи се у резулатима истраживања.

Танјуг