Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

због присуства прослави Дана РС

Министри одбране и бранитеља, Дамир Крстичевић и Тома Медвед, осудили су данас присуство хрватског амбасадора у БиХ Ивана Дел Векија на Свечаној академији која је одржана у Бањалуци поводом обележавања, како су навели, неуставног дана Републике Српске. Крстичевић и Медвед сматрају да амбасадору није било место на свечаности на којој је, како кажу, одликован „ратни злочинац правоснажно осуђен у Хрватској”.

„Непримерен поступак, посебно уважавајући чињеницу да је на том догађању одликован ратни злочинац који је у РХ правоснажно осуђен за тешки ратни злочин”, рекао је Медвед новинарима пре почетка седнице владе.

Крстичевић је рекао да је присуство хрватског амбасадора на том догађају у Бањалуци „срамота” и да, како је казао, он тако нешто „никада не би урадио”.  
На прослави, на којој је био и председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић, посмртно је одликован Славко Лисица, који је, наводи Хина, у Хрватској осуђен на 15 година затвора због наводних ратних злочина на подручју Далмације.

Медвед је казао да ће о евентуалним санкцијама амбасадору Дел Векију одлучити ресорно министарство.

„Колико сам упознат, министарство спољних послова није имало информација о његовом присуству у Бањалуци и затражило је хитно изјашњавање надлежних о поступку амбасадора”, рекао је Медвед. Он, међутим, преноси Хина, није хтео да коментарише присуство Човића на истом догађају на којем је представљен и поздрављен као изасланик хрватског народа.

„Човић као представник хрватског народа у БиХ доноси своје одлуке и то не желим да коментаришем”, навео је Медвед.

Хрватски амбасадор у БиХ Иван Дел Векио биће позван на консултације у Загреб након што је учествовао на свечаној академији поводом обележавања дана републике РС.
Танјуг