Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Православни верници обележиће данас трећи дан Божића - Светог Стефана, посвећен Светом првомученику и архиђакону Стефану који је први пострадао за Христову веру половином Првог века нове ере.

Стефан је био ревносан у испуњавању својих дужности, као и у проповедању Христове науке, због чега је од противника нове хришћанске вере био оптужен за јерес и изведен пред јеврејске првосвештенике на суд.

Током суђења млади архиђакон Стефан бранио је догму да је Исус Христос син Божији и Месија, због чега је оптужен на смрт каменовањем.

Светог архиђакона и првомученика Стефана бројне српске породице празнују као крсну славу.

Код Срба постоји велики број народних обичаја везаних за Стевањдан.

Најраширенији обичај је да се на Стевањдан износи божићна слама из куће, која се, због веровања у њену плодотворну моћ, прво пажљиво пометена и скупљена, оставља у шталу, привредне објекте, воћњак или међу пчеле, ради подстицања рода или напредка. 

Република Српска обележава Стевањдан као своју славу од 9. јануара 1992. када је у Сарајеву, у хотелу "Холидеј Ин", проглашена Српска Република БиХ. У Сарајеву је, 24. октобра 1991. године, одржана и прва скупштина српског народа Босне и Херцеговине, која је касније прерасла у данашњу Народну скупштину Републике Српске.