Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Компанија „Епл” реже постојећи план производње нових ајфона за наредна три месеца за око 10 посто, објавио је данас лист "Никеи Ејшан Ривју".

Технолошки гигант је рекао својим добављачима у децембру да у тромесечју које завршава у марту произведу мање нових ајфона него што је првобитно планирано, наводи Никеи позивајући се на изворе упознате са Епловим захтевом, а преноси тв мрежа CNBC.

То други пут у два месеца да Епл смањује план производње својих паметних телефона, додаје се у тексту и прецизира да се најновије ревидирање односи на све нове моделе ајфона - XС Маx, XС и XР.

Према ревидираном предлогу, укупни планирани обим производње нових и старих модела ајфона биће смањен на око 40 до 43 милиона јединица у кварталу закључно са мартом у односу на раније предвиђених 47 до 48 милиона јединица, пише "Никеи".

Епл није одмах одговорио на захтев ЦНБЦ-а за коментаром.

Прошле недеље, Епл је смањио пројекције своје зараде, приписујући кривицу за то слабљењу привредног раста Кине и мањем приходу од продаје ајфона него што је очекивано у региону тзв.Шире Кине - који обухвата континентални део те земље, Хонг Конг, Макао и Тајван.

Та Еплова објава је додатно уздрмала берзе, будући да су инвеститори већ забринути због успоравања друге највеће светске економије услед трговинског конфликта између Пекинга и Вашингтона.

Према подацима корпорације Интернешенет Дејта, глобалне испоруке паметних телефона пале су за шест одсто у трећем кварталу 2018. године. То је четврти узастопни квартал пада на годишњем нивоу, што је изазвало забринутост у погледу будућности овог тржишта.

Поједини аналитичари кажу да су паметни телефони различитих произвођача постали толико слични по својим карактеристикама и функционалностима да купци више не виде опипљиве разлике. Уређаји више нису тако иновативни као некада, закључује CNBC.

Танјуг