Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Како су се током векова мењали календари, тако је мењан и дан када нова година почиње. С обзиром на то да многи народи нису имали календаре, годину су рачунали према временским приликама и годишњим добима, као и на основу пољских радова које су обављали.

Сматра се да је прву прославу Нове године имао народ у Месопотамији пре више од 2.000 година, и тада се она дочекивала средином марта.

У древном Египту, први дан године, који је падао на дан изласка Sothisa (звезде Сириус), 19. или 20. јула, славио се народним и дворским свечаностима и жртвама у част богиње Изиде.

Јеврејима је Нова година била дан “уписивања човекове судбине”, па се најављивала дувањем у трубе и рогове.

За Вавилонце, Персијанце и Кинезе, који су смену године рачунали по пролећним равнодневицама, Нова година била је празник помлађеног, пролећног Сунца. Код Грка је почетак године, такође, био везан уз кретање Сунца, али није било новогодишњих свечаности. У античком Риму долазак нове године, за који се прво узимао 1. март, а од 153. п.н.е. узете су јануарске календе, тј. 1. јануар био је дан свеопштег славља и весеља.

Хришћанство је дуго зазирало од слављења Нове године 1. јануара, као од паганског обичаја, па су се у средњем веку за почетак године узимали празници Благовести (25. марта) или Божић (25. децембра). Тек од 12. века Црква прихвата 1. јануар као почетак Сунчеве године.

Тек 1582. године, када је званично прихваћен грегоријански календар, католици су прихватили овај обичај. Британци су ове измене прихватили тек 1752. године, а до тада су, као и њихове америчке колоније, овај празник обележавали у марту. 
Разне културе и религије имају различите обичаје везане за дочек Нове године, али се Грегоријански календар данас из практичних разлога користи у готово целом свету.

Богата празнична трпеза, уз незаобилазну сарму, печење, колаче, руску салату, и маратон омиљених домаћих филмова попут „Жикине династије“ , „Сам у кући“  јесте управо 31. децембар у домовима у Србији.

С обзиром на то да дочек нове године представља један од најстаријих обичаја, који је прихватио велики број људи широм света, ево како се она дочекује у другим земљама и њиховим градовима.

Грчка

У Грчкој се традиционално у новогодишњој ноћи сече колач у коме се налази скривени новчић, који, према веровању, доноси срећу ономе ко га пронађе. Када се сече овај колач прво парче је за малог Исуса, друго је за оца куће, а треће парче за кућу.

Према веровању, уколико се у трећем парчету нађе новчић, то значи да ће те године рано доћи пролеће, а породица може очекивати срећу током целе године. Када се дочекује Нова година, у Грчкој је обичај и да неко од блиских пријатеља или чланова породице уђе први у кућу, како би донели срећу и спречили да се лоше ствари дешавају у тој кући.

Иначе, у многим земљама се нова година прославља, уз појачане мере сигурности.

Аустрија

Како би осигурали срећу и благостање својој породици у новој години, Аустријанци припремају свечани ручак, који мора укључити печење, али и дезерт – сладолед од ментола у облику детелине са четири листа.

Данска

Данци разбијају тањире, и то ни мање ни више, него испред своје куће. Стари тањири се чувају целе године, и у поноћ се бацају пред улазна врата пријатеља. Према њиховим веровањима, што више тањира разбијете, имаћете више пријатеља. Тако да, ако вас неко буде гађао тањиром, немојте се љутити – вероватно је Данац.

Немачка

Дочек Нове године у Немачкој не може да прође без ватромета, а Немци сваке године за новогодишње ватромете потроше 100 милиона евра. Према традицији, коју Немци изузетно поштују, у новогодишњој ноћи би требало правити буку, а овај обичај потиче још из средњег века, када су људи звецкајући ишли улицом, како би на тај начин растерали зле духове.

За најлуђу ноћ трпеза је веома симболична, па се тако на њој обавезно мора наћи супа од сочива или свињетина, што представља симбол благостања, док риба на трпези означава добру будућност. Верује се да ко за Нову годину рашири веш, сам ће бити крив уколико у новој години буде морао пуно да ради.

Норвешка

Традиционално се у Норвешкој за Нову годину припрема пудинг од пиринча, који се спрема у великој посуди у којој се налази само један сакривени бадем. Верује се да особа која у својој порцији пудинга добије и бадем може очекивати срећу и богатство у новој години.

Велика Британија

У Великој Британији срећа у наредној години зависи од тога ко им први у новој години дође у госте. Према веровању, имаћете среће уколико први гост у новој години буде мушкарац са поклонима, док је лоша вест ако вас прво посети сама женска особа.

Јапан

Према обичају у Јапану се Нова година дочекује цео дан. Ритуал дочека Нове године почиње рано ујутру чишћењем кућа, а овај део се назива “оусоуји” – што значи да “терају прашину” из прошлости и припремају дом за успешну нову годину.

Завршни чин прославе у Јапану је слушање звоњаве сата који се оглашава 108 пута, чиме се сматра да су отерани несрећа, незадовољство и себичност. Традиција да се у новогодишњој ноћи направи бука потиче још из средњег века када су људи звецкајући ишли улицама како би растерали зле духове. Касније су на ред дошли бубњеви, црквена звона и сви други инструменти.

Кина

Према веровању у Кини, црвена је боја која доноси срећу и весеље, па је управо ова боја доминантна и за дочек Нове године.

Такође, припремање за новогодишњу ноћ подразумева и склањање свих ножева из куће на 24 сата, како се нико не би повредио, јер би та незгода значила да је једна особа “пресекла”, односно спречила срећу целе породице у новој години.

Филипини

Округли облици (као симбол новчића) код Филипинаца симболизују успех у наредној години, зато бројне филипинске породице за Нову годину украсе трпезу и кућу са много воћа округлог облика.

Слично као и Шпанци, неке филипниске породице верују да ће тако што поједу тачно 12 воћки у поноћ обезбедити успех у наредној години, а неки чак носе одећу са туфницама за срећу.

Бразил

У Бразилу је обичај да се у Новогодишњој ноћи носи бела одећа за срећу и мир у години која следи, а  након славља у поноћ, ватромета и вечере, Бразилци одлазе на плажу где прескачу “седам таласа”, бацају цвеће у океан, док неки пале свеће како би им Нова година донела срећу и богатство.

Дуга финска традиција омогућава предвиђање дешавања у наредној години уз помоћ сипања растопљеног калаја у посуду са водом.

На основу облика метала који се охлади у води тумачи се предвиђање за следећу годину – тако облик срца или прстена предвиђа венчање у породици, брод симболише путовање, а прасе берићетну годину у којој ће бити обиље хране.

Панама

Током новогодишњих празника, у овој земљи се организују ломаче на којима се спаљују лутке са ликовима познатих личности које су обележиле претходну годину. То може да буде лик из неког филма, познати спортиста или политичар.

Идеја водиља овог обичаја је да се спаљивањем лутке, која представља некога ко је обележио претходну годину, терају зли духови и омогућава се свеж почетак за следећу годину.

Израел

Јеврејски народи за нову годину једу само слатка јела, јер то симболизује плодност и дуговечност, слатке јабуке с медом и колач од меда за дочек или колач од шаргарепе за умножавање среће, а прослава Нове године је духовни празник.

Овај празник још називају и празник труба који траје 48 сати као увод у пост и десетодневно покајање.

Хаити

Обавезно облачење нове одеће и размењивање поклона као начин за призивање среће.

Русија

Дванаест секунди пре поноћи у потпуној тишини сви помишљају жељу за Нову годину, а у поноћ се отварају врата да Нова година уђе у дом. Традиција је и да запишу своју жељу на парчету папира, који, затим запале, а пепео ставе у чашу са шампањцем и попију пре поноћи.

Ако им први у госте дође мушкарац сматрају то весником среће. По изласку на тргове, једни друге часте сувим шљивама које су напуњене орасима.

Сицилија

Сицилијанци имају једноставан рецепт за срећу у новој години - све што треба јесте да за Нову годину једете лазање и избегавате макароне или било коју другу тестенину осим лазања.

Сингапур

Обавезан ватромет и пуштање балона који носе жеље написане на папирићима.

Еквадор

Пале се све слике које подсећају на лоше ствари или догађаје у старој години.

Порторико

Просипају кофе пуне воде док чекају Нову годину, у жељи да на тај начин очисте све лоше што им се догодило у предходној години.

Румунија

У новогодишњој ноћи се разговара са животињама и саопштавају им своје жеље за предстојећу годину.

Шкотска

У Единбургу можда није највећа прослава на свету, али је веома необична. Пре поноћи готски сокаци овог дивног града, напуне се слављеницима који играју уз уобичајене мелодије за виолину и гајде, а припити мушкарци у килтовима често рецитују поезију локалних писаца.

Креативни хаос и пријатељска атмосфера понекад измакне контроли, али чак ни полиција не реагује на безазлене испаде. Ретко ко се у Единбургу одлучује за прославу у пабовима, јер им је на улици интересантније. Уз то, поред толико људи, можете бити сигурни да ће вас бар неко пољубити (у образ) кад откуца поноћ.

Чиле

У поноћ се поједе пуна кашика сочива за успех у послу, чишћењем куће се ослобађају негативне енергије, а у појединим градовима се масовно одлази на гробља, да би се Нова година дочекала са покојницима.

Перу

Код њих постоји Takanakuy фестивал, што би у преводу назива фестивала значило „крв која кључа“. Ову манифестацију обележавају туче у рингу међу пријатељима. Иако су туче реалне и готово гладијаторске, крајње су пријатељске. За њих то представља свеж почетак Нове године.

Колумбија

Како би много путовали у наредној години, Колумбијци се током новогодишње ноћи шетају са празним коферима.

Шкотска

Шкотима је веома битно ко ће им први доћи на праг након што откуца поноћ, јер та особа носи поклоне у виду хлеба, соли, новчића, вискија или угља и они представљају храну, укус, топлину, благостање и добро расположење.

Нови Зеланд

Новозеланђани обожавају да дочекују Нову годину лупајући шерпе и лонце.

Сиднеј

Сваке новогодишње ноћи, више од два милиона људи у Сиднеју посматра ватромет изнад сиднејске Опере, а онда уз „потоке“ шампањца, славе на градским трговима, или пак плажи.

Сиднејски ватромет је обично оно прво што гледамо у новогодишњим вестима, Нова година код њих стиже, раније него код нас, и то због датумске границе.

Аргентина

Како би привукли нову љубав, Аргентинци у Нову годину улазе носећи ружичасти веш и поред тога имају обичај да тачно у поноћ искораче прво десном ногом.

Њујорк

Подизање кристалне кугле на Тајмс-скверу у Њујорку, већ је постало широм света симбол испраћаја Старе године, ту се одбројавају последњи секунди старе године уз звуке снимљене песме „Њујорк, Њујорк“ Френка Синатре.

Гватемала

Обичај да се у новогодишњој ноћи једе грожђе постоји у Гватемали, па се једе по једно зрно на сваки сат, од поднева до поноћи, а уз свако зрно, пожели се по једна жеља.

Мексико

У Мексику, жене Нову годину, обавезно дочекују у црвеном рубљу.

Међутим, без обзира где је прославили једна је реченица и жеља иста, а то је „Срећна Нова година“.

Милица Станојевић, Данас