Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Студенти Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици протестовали су данас против драконских мера Приштине, изводећи кошаркашки перформанс којим су међународној заједници указали на неравноправан положај и борбу Срба са КиМ за своја права. Ривали на „утакмици”, одиграној на теренима испред Студентског центра, били су тимови „Спонзора косовске независности” и „Срба са Косова и Метохије”, а улога судије симболично је додељена Еулексу.

„Срби са КиМ” играли су везаних руку и носили мајице са натписом „100% taxes -0% freedom”, док су тим „Спонзора” чинили Албанија, Велика Британија, Немачка и КФОР са САД као капитеном.

Председник парламента Природно-математичког факултета у Косовској Митровици Александар Арсенијевић рекао је пре почетка „утакмице” да су студенти данас приказали какву борбу Срби са КиМ данас воде са „светским силама и аждајама”.

„Један тим је везаних руку, док други има сву слободу и свог судију, а то је ЕУ, која суди у интересу оних који задаје муке Србима на КиМ. Желимо да представимо каква је стварна ситуација на терену, односно како је видимо ми студенти и сваки Србин на КиМ”, рекао је Арсенијевић. Он је најавио да ће студенти сличним перформансима и мирним протестима наставити да пружају подршку свом народу и држави Србији јер су, како каже, и студенти погођени таксама Приштине.

Студент Техничког факултета и члан екипе „Срби са КиМ” Миљан Мојсић рекао је да су данашњим перформансом студенти желели да отворе очи Европи и покажу како живе Срби на КиМ.

„Да у ЕУ не буду неми на оно што ради албанска страна која има потпору Запада и Србије”, казао је Мојсић.

Танјуг