Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Три прототипа електричних аутомобила за мобилност у будућности, који су развили немачки БАСФ и Центар за истраживање и развој кинеског ГАЦ-а, премијерно су представљена на Међународној изложби аутомобила у кинеском граду Гуангџоу.

Реч је о моделима футуристичког дизајна са два седишта под називом 2УС, 2У и 2АЛЛ, који, како је саопштено из две компаније, испуњавању потребе различитих возача, било да се ради о старијим грађанима, женама возачима или почетницима.

Модел 2УС, између осталог, нуди седишта која се ротирају и до 90 степени, прототип 2У специфичан је због седишта са прозирним деловима, а модел 2АЛЛ лак је за управљање и јефтин за одржавање.

Возачи ће, како је саопштено, имати прилику да уживају у иновативним решењима за пречишћавање ваздуха, најмодернијим материјалима за седишта, квалитетним шасијама и најсавременијим паковањима батерија за електрична возила, а сваки од аутомобила одговара и систему дељења аутомобила тзв. кар шарингу.

„Дељење аутомобила и електрификација су изузетно важни за највеће аутомобилско тржиште на свету. Осим тога, потребе и индивидуалне стилске преференције кинеских возача постале су разнолике због све већег броја женских возача и возача позног доба”, изјавио је Џанг Фан, потпредседник ГАЦ центра за истраживање и развој.

Саопштено је и да је ово први пут да БАСФ сарађује са кинеским произвођачем аутомобилских делова на развоју прототипа аутомобила.

Танјуг