Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У канадским апотекама се, по цени од 200-300 долара, може добити генетско тестирање на лекове. Од пацијента се узме узорак пљувачке, који се пошаље у Аустралију, у приватну лабораторију компаније која се зове myDNA. Резултати фармакогеномског испитивања добијају се после отприлике две седмице, када лекар може да установи на које лекове пацијент боље реагује.

Сада се ова генетска интеракција може проверити на око 150 лекова, од лекова против болова, за срце и гастроинтестинални тракт, па до антидепресива.

За ове тестове није потребан лекарски рецепт.

Али, треба знати и да Министарство здравља није регилисало ову процедуру. Фармакогеномика је призната наука, која се користи у медицинским установама, али многи стручњаци нису убеђени да су ови тестови већ спремни за овакву употребу.

Слично сматрају и у Асоцијацији здравствених радника, који су скептични што се тиче тестова који се нуде у слободној продаји.

Др Џејмс Кенеди, шеф за молекуларну науку у Центру за болести зависности и ментално здравље у Торонту, каже да је изванредна идеја користити ДНК за одређивање начина на који се лек апсорбује у телу. Зна се да су неки људи генетски предодређени да на лек реагују брже од других, да га њихово тело брже преради, и тиме спречи одређене нежељене ефекте. Међутим, др Кенеди сматра да није лако разумети начин на који се све дешава у комплексном људском телу.

На сајту myDNA тврди се да се ради о процесу при коме кроз строго контролисани квалитет, у комбинацији са најсавременијом лабораторијом, обезбеђују поуздане и валидне тестове у складу са међународно признатим упутствима.

Новине Торонто