Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Канадски премијер Џастин Трудо у име своје земље званично се извинио због одбијања брода пуног јеврејских избеглица. Они су 1939. године покушали да побегну из нацистичке Немачке. На броду "Сент Луис" било је 907 немачких Јевреја који су бежали од нациста, а дозволу да пристане у њихове луке нису му дали ни САД ни Куба. Путници су били приморани да се врате у Европу, а више од 250 их је касније страдало у Холокаусту. 

Трудо је оценио да је извињење дуго каснило. 

Лидер немачких нациста Адолф Хитлер "посматрао је како им одбијамо захтеве за визе, игноришемо њихова писма и забрањујемо им улаз", рекао је Трудо у парламенту. 

"Готово је несумњиво да је наше ћутање дозволило нацистима да изнесу своје 'коначно решење' такозваног јеврејског проблема", рекао је Трудо. Он је навео да су тадашњи посланици користили канадске законе као маску за антисемитизам. 

"Дозволили смо да антисемитизам добије упориште у нашим заједницама и постане наша званична политика. Исказати такву мржњу и равнодушност према избеглицама значило је поделити моралну одговорност за њихову смрт", додао је канадски премијер. 

У предворју Другог светског рата и Холокауста који је уследио, канадска влада је оштро ограничила улазак Јевреја у земљу. Од 1933. до 1945. примљено је свега око 5.000 јеврејских избеглица. 

Брод "Сент Луис" стигао је у Канаду више од шест месеци после Кристалне ноћи, када су нацисти напали јеврејске домове и продавнице, спалили 250 синагога и убили најмање 91 особу.

Бета/AP