Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Према првим, прелиминарним резултатима, демократе су освојиле већину у доњем, Представничком дому Конгреса, док су републиканци сачували већину у горњем, Сенату.

Американци су у уторак, на половини мандата председника, гласали за свих 435 посланика у Представничком дому, 35 од 100 сенатора и 36 гувернера савезних држава. Изборе је обележио велики одзив гласача, али и дуги редови и кварови на гласачким машинама. Такође, у Конгресу ће жене бити заступљеније више него икада до сада, а у највише законодавне тело први пут су ушли и представници староседелаца, Индијанаца и муслимана. Како су пренели амерички медији, изборима на половини мандата се обично не одазове велики број грађана са правом гласа

Али овога пута више од 39 милиона Американаца је гласало раније, поштом или лично, чиме је оборен рекорд у 37 савезних држава, а бираче су највише интересовала питања здравствене заштите и имиграције. Такође, приметно је и да је број бирача који први пут гласају веома велик. 

Према излазној анкети, коју је АП спровео међу бирачима, председник Доналд Трамп је за већину био један од фактора у одлуци за кога ће гласати. Већина гласача оценила је да се земља креће у погрешном смеру, док две трећине ипак оцењује да је економска ситуација у САД добра.

Амерички председник Доналд Трамп реаговао је данас на прве резултате избора за Конгрес на средини председничког мандата, оценивши да је остварен огроман успех.

„Огроман успех вечерас. Хвала свима”, поручио је на Твитеру амерички председник... ДАЉЕ

Танјуг