Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Изабрани српски члан Председништва БиХ и одлазећи председник РС, Милорад Додик, одбио је сусрет са аустријским амбасадором Мартином Памером, јер је, како му је поручио у писму, као дипломатски представник Аустрије у БиХ чинио све да до жељене сарадње не дође.

„Својим пристрасним наступима веома често сте излазили из оквира доброг дипломатског понашања и тиме нас удаљавали од жељене сарадње са државом коју изузетно поштујемо и са којом смо хтели да сарађујемо”, истакао је Додик у писму упућеном Памеру пошто је аустријски дипломата затражио састанак са њим.

Додик је навео да Република Српска и он лично имају велико поштовање за државу Аустрију и годинама су чинили све да имају добру сарадњу, засновану на узајамном поштовању.

„Својим деловањем и јавним иступима грубо сте се мешали у унутрашња питања у БиХ, отворено фаворизујући одређене, по правилу бошњачке политике у БиХ, чиме сте своју државу лишили објективног утицаја у БиХ”, истиче Додик. Додик, који је одлазећи председник РС, истиче и да је аустријски дипломата само пре неколико месеци учествовао у необјашњивом скандалу у Требињу, када је грубо и бахато напао групу пензионера, која му није дозволила да их фотографише, да би после тога обмањивао јавност да је нападнути.

„Да ли сте размишљали какву штету сте нанели и Републици Српској и српском народу креирајући измишљотину о наводном нападу на једног дипломату”, упитао је Додик амбасадора Аустрије.

Председник РС-а је нагласио да је аустријски дипломата отворено и некритички исказивао подршку високом представнику у БиХ, који је такође излазио из оквира прихватљивог понашања и кршио одредбе међународног споразума и међународног права, преноси Танјуг.

„Ово су само неки од разлога због којих сам приморан да одбијем сусрет са Вама, а по доласку на дужност члана Предсједништва БиХ о Вашем раду у Сарајеву упознаћу све релеванте државне органе Аустрије”, навео је Додик и још једном изразио дубоко поштовање према држави Аустрији са којом, како каже, Република Српска, упркос напорима овог дипломате, сарађује и, надао се, сарађиваће и даље, а посебно, како је навео, после Памеровог одласка.

Танјуг

Амбасадор одговорио Додику