Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Самозвани митрополит неканонске Црногорске православне цркве Михаило очекује од државе Црне Горе да по угледу на Украјину посредује у решавању, како каже, црквеног спора са Српском православном црквом (СПЦ). Михаило каже да ће, успостављањем литургијског заједништва свих православних цркава, на челу с Васељенском патријаршијом, Црногорска црква добити статус домицилне, што је и била до 1918. године. Тада ће се, тврди, смањити напетости између Србије и Црне Горе и унутар Црне Горе.

У изјави за данашњу подгоричку Побједу, он је истакао да сада „следује да врховна државна власт посредује у решавању црквенога спора у земљи, по угледу на Украјину”.

„Благодарећи његовој светости, цариградском патријарху Вартоломеју, православље доживљава препород. Коначно ће се решити нека питања која су оптерећивала православни свет. Једно од најважнијих је и црногорско црквено питање”, рекао је Михаило. Како је истакао, праведно решавање црногорског црквеног питања од суштинског је значаја за црногорску државу.

„Без Црногорске цркве нема ни црногорске државе. Цариградски патријарх је пре неки дан казао да сваки православни народ има право на аутокефалну цркву, али у сагласности с врховном државном адресом. Сада је на реду управо црногорска држава. На концу, нема ни канонскога основа, ни канона који би доводио у питање аутокефалност Црногорске православне цркве, која је ионако била укинута силом оружја”, тврди Михаило.

Танјуг