Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Влада Косова усвојила је данас одлуку којом се повећава порез на увоз робе из Србије и БиХ за 10 одсто, а као образложење наводена је заштита домаћег тржишта, али и то да ова мера представља “најбољи одговор на деструктивно понашање Србије“. Одлука је усвојена после нешто више од 10 дана од како су у косовској штампи појавили текстови о томе да Косово осваја роба “Made in Serbia“, као и да ће до краја године увоз из Србије износити 400 милиона евра.

Министар трговине и индустрије Ендрит Шаља предложио је кабинету владе усвајање посебне мере (повећање пореза за 10 одсто на увоз робе) за неке производе произведене у Србији и БиХ. 
Шаља је додао да је реч о „међународној пракси“.

Ово се, како је рекао, „не односи се на производе међународних брендова који се производе у Србији и Босни и Херцеговини“.

Мера ће се примењивати на увоз млека и млечних производа, воде, бисквита, грађевинског материјала и сокова пореклом из ових држава.

Заменик косовског премијера Енвер Хоџа је говорио и о политичком аспекту ове мере.

„Србија издваја огромне суме новца како би нанела штету држави Косово, а велики део тог новца долази из трговине са нашом земљом,“ рекао је Хоџај.

„Ово је најбољи одговор на деструктивно понашање Србије,“ напоменуо је Хоџај и позвао грађане да не купују српске производе.

„Верујем да ће од данас и кофер и Ивица Дачић бити и мањи и тањи да раде против Косова,“ рекао је Хоџај, преноси Инсајдери.

Косовски премијер Рамуш Харадинај навео је да ова одлука не утиче на међународне брендове који се производе у Србији и БиХ. „Кока Кола није погођена овом одлуком,“ рекао је Харадинај. 

КоССев