Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Професор ФПН Иво Висковић каже да је истицање заставе такозваног Косова у Богородичиној цркви у Паризу пропуст протокола француског председника, али да би реакција Србије могла да доведе отказивања већ најављене посете француског председника Емануела Макрона.

- У овом тренутку имамо специфичну ситуацију да је после дугог времена и дугог убеђивања француски председник прихватио да дође у Србију. Ићи са неким званичним протестом значило би ту посету анулирати, јер он после тога не би могао да дође - рекао је Висковић за ТВ Прва. Он је нагласио да је истицање заставе ткз. Косова велика грешка људи из протокола француског председника и да су они требали да кажу чија застава се поставља у Богородичину цркву.

Додаје да на сваку грешку треба реаговати, али да се Србија, због посете француског председника, налази у специфичној ситуацији.

Упитан да ли у Паризу, на обележавању стогодишњице примирја у Великом рату, Србија може нешто да промени у своју корист, он је рекао да је тешко очекивати да велике силе промене своје ставове.

- Велике силе нерадо и споро мењају своје ставове чак и када су детаљи у питању - нагласио је он и као пример навео Немачку за коју каже да има ригидан став по том питању и да га је тешко променити.

Додаје да Аустрија има блажи став и да чека договор Београда и Приштине, да су и САД ублажиле став и да прихватају могућност да се две стране договоре.

Танјуг, Коментари