Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

УН су саопштиле да је се Земљин озонски омотач коначно опоравља од штете коју је проузроковала употреба аеросол спрејева и клима уређаја. Озонски омотач је почео да се тањи касних 70-тих година прошлог века, а научници су упозорили да је то последица широке употребе хемикалија које уништавају овај Земљин заштитни атмосферски појас. Као резултат акција које су предузете, очекује се да ће се озонски омотач изнад Земљине северне хемисфере потпуно опоравити до 2030. године, да ће озонска рупа изнад Анктартика нестати око 2060. и да ће се озонски омотач нас јужном хемисфером опоравити до половине овог века, процена је научника која је објављена данас на конференцији у престоници Еквадора Китоу.  

„То је стварно добра вест” изјавио је Пол Њуман, главни научник за питања Земље у Насином Годар центру за свемирске летове. Уколико се настави са смањивањем употребе субстанци које угрожавају озонски омотач бићемо сведоци изузетно великих ефеката”, додао је он.

„Међутим ја не мислим да ћемо моћи да прогласимо победу до 2060. године, то ће учинити наши унуци”, закључио је Њумен. Озонски омотач штити Земљу од ултраљубичастих зрака који изазивају рак коже, уништавају летину и производе друге проблеме.

Повећаним коришћењем хемикалија названих хорофлуоро карбонати који ослобађају хлорин и бромин, почело је уништавање озонског омотача. Године 1987 земље широм света су договориле протокол Монтреал које је предвидео замену ових штетних хемикалија. Озонски омотач започиње на 10 километара од Земље и дебео је око 40 километара.

Бета