Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Срећа је вештина која се учи

На ово вечно питање одговор има Метју Рикард, будистички свештеник који важи за најсрећнијег човека на свету. Рикард је 50 година провео на Хималајима и тамо пронашао рецепт за вечну срећу.

Метју Рикард је са 26 година, као млади научник, отишао на Хималаје, постао будистички свештеник и последњих 50 година провео учећи како бити срећан. Чак је и наука, прецизније истраживање Института у Висконсину, доказала да је Ричард најсрећнији човек на свету.

Његов мозак производи ниво гама-зрака (повезаних са свесношћу, пажњом, учењем и памћењем) која никада пре није била забележена у неурологији.

Срећа је вештина коју треба учити, каже Рикард, који је поделио пет једноставних савета како бити срецан:

Не брините се

"Не брините се ни око чега. Ако наиђете на неке потешкоће и проблеме и ако за то постоји решење, урадите то. Ако не постоји решење, нема смисла бринути се јер тако проблем само постаје све већи. Опустите се. И размислите које бисте друге корисне ствари могли да радите. Нађите неки други пут".

Тренирајте срећан живот

"Постоје многе фундаментални људски квалитети изузетно битни за срећан, испуњен живот и функционисање на оптималан начин, као брижност, љубав, доброта, унутрашње слободе и унутрашњи мир. Те карактеристике не можете побољшати без вежбања, а вежбање захтева време". 
Пронађите своју страст

"Када сам имао 20 година, био сам збуњен тражећи вештину којом бих се могао бавити и која би мојем животу дала смисао. У једном тренутку морате се запитати 'што је то што је заиста, заиста важно'. Грчки песник Аристофан рекао је да образовање није само пуњење вазе, него и паљење пламена. И тај пламен животу даје смисао. И тај пламен није увек тамо где мислите да би могао бити. Постоји неко подручје, вештина која ће вас испунити и инспирисати. Тражите то и учините оно што је потребно да бисте постигли жељено".

Желите срећу свакоме

"Будите алтруиста и пожелите да сваки човек на свету пронађе срећу. Зашто бисте икога искључили? Желети некоме срећу не значи да желите да ради лоше ствари, лаже, малтретира, јер то никоме не доноси срећу. То значи да желите да буду саосећајни и ослобођени патње, љутње, ароганције, нарцизма. Алтруизам значи желети само добро у људима".

Помажите другима

"Где год одем, идем са циљем да некоме помогнем. Зашто бих иначе било где ишао и путовао? Савршено ми је добро тамо где живим, на Хималајима. Кад год сиђем са Хималаја, желим некоме да помогнем. Иначе би сваки одлазак од куће био губитак времена", преноси Задовољна.

Н1