Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Министри финансија из водећих економија света умањили су данас значај економских ризика који могу проистећи из највеће распродаје на Волстриту од фебруара, описујући пад деоница као дуго очекивану корекцију.

„Фундаменти америчке привреде су и даље екстремно снажни, и мислим да је то разлог зашто је берзанско тржиште до сада бележило тако добре резултате”, изјавио је амерички министар финансија Стивен Менучин за „Блумберг” на Годишњој скупштини Међународног монетарног фонда и Светске банке на Балију, у Индонезији.

„Чињеница да је дошло до извесних корекција, с обзиром на то колико је тржиште узлетело, и није посебно изненађујућа”, оценио је Менучин, додајући да корекције нису одраз ширег системског проблема.

Његову „смиреност” поновили су и званичници америчке Управе федералних резерви (Фед) и други међународни законодавци, након што су се ефекти пада Волстрита проширили и на азијске берзе.

Генерална директорка ММФ-а Кристин Лагард је, такође, упозорила да не треба давати превелик значај распродаји на Волстриту.

„Постоје успони и падови, и мислим да је поштено рећи да су америчка тржишта капитала и акција генерално била на изузетно високом нивоу”, рекла је Лагард.

„Пред нама је ситуација без преседана”, навела је она, указујући на успон протекционизма и пооштравање монетарне политике у Сједињеним Државама.

„Комбинација та два фактора је нешто што се вероватно одражава кроз тензије на тржиштима”, поручила ја она. Додала је да ММФ не уочава елементе „ширења заразе” са (азијских) тржишта у успону, чије су валуте нагло пале, на друге земље.

Распродаја деоница на Волстриту у среду прелила се данас на азијска тржишта, где су водећи индекси од Токија до Хонг Конга забележили пад већи од 3,0 одсто. И долар је ослабио, док су се неке валуте са тржишта у успону нашле под притиском.

Танјуг

Стрмоглави пад акција на Волстриту