Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Глобална продаја „Фолксвагенових” аутомобила пала је за скоро 20 процената у септембру, јер се немачки бренд бори с новим стандардима везаним за емисију гасова у Европи, и јер је продаја у Кини, његовом највећем тржишту, посрнула услед забринутости због трговинског рата.

Испоруке ВВ-ових аутомобила у Европи пале су за 42,6 процената прошлог месеца у односу на годину раније, на 91.100 возила, пише „Фајненшел Тајмс”.

Суноврат забележен у Европи, изазвао је пад од 18,3 одсто у глобалној продаји ВВ-а у септембру, на 485.000 аутомобила. Немачки произвођач аутомобила суочава се са изазовним задатком сертификације својих аутомобила према новим стандардима о емисији - односно са „светском процедуром тестирања лаких возила”, која је ступила на снагу 1. септембра.

Ова промена прописа је узроковала велике флуктуације на тржишту, пошто произвођачи аутомобила морају да добију дозволе за све верзије аутомобила које продају, што их приморава на обављање бројних тестова.

Фолксваген је проценио ове године да ће га трошкови сертификације аутомобила по новој процедури коштати више од милијарду евра.

Компанија је навела да су последице ВЛТП-а „огромне” и на домаћем, немачком тржишту, где је продаја пала за 47,1 посто на 23.300 возила у септембру.

Танјуг