Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Надлежни органи Републике Хрватске отпочели су, на подручју Личко-сењске жупаније, процес ексхумација са преосталих регистрованих гробних места на којима су покопани посмртни остаци жртава српске националности, страдалих у акцији „Олуја”. Очекује се да ће процес ексхумација на овом подручју трајати два радна дана и од свих ексхумираних посмртних остатака биће узети узорци ради идентификације методом ДНК анализе, саопштила је Комисија Владе Србије за нестала лица.

Спровођењем ексхумација надлежни органи Хрватске, после паузе од две године, настављају процес ексхумација гробних места у којима су покопане жртве страдале у акцији хрватске војске и полиције „Олуја”, који је започео 2001. године.

Према подацима Комисије, до сада је у региону Лике ексхумирано 240 лица и то: на гробљу у Грачацу 155, Кореници 27, а након тога процес је настављен тек у октобру 2006. године, ексхумацијом посмртних остатака 58 жртава на локацији Житник код Госпића. У овом региону од укупног броја ексхумираних 177 лица је идентификовано и предато породицама. Наставак ексхумација је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих, наводи се у саопштењу.

Танјуг