Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Сједињене Америчке Државе изразиле су забринутост због изборних неправилности у Босни и Херцеговини и позвале институције те земље да се позабаве мањкавостима изборног процеса на које су им указали посматрачи ОЕБС-а.

„Очекујемо од свих актера и грађана да своје притужбе проследе успостављеним правним каналима и охрабрујемо све политичке лидере да буду великодушни у победи и достојанствени у поразу”, саопштио је Стејт департмент. САД, наводи се у саопштењу портпаролке Хедер Науерт, деле забринутост због изборног процеса коју је изразила посматрачка мисија ОЕБС, међународни посматрачки тимови и локалне невладине организације.

„То укључује забринутост у погледу тачности гласачких спискова, непристрасности изборних посматрача, равноправног приступа медијима и злоупотребе јавних средстава”, прецизира Стејт департмент, указујући да се таква забринутост коси са приврженошћу коју су босанске власти исказале у потпуности поштеним и транспарентним изборима.

САД, наводи се у саопштењу, похваљују грађане БиХ због учешћа у општим изборима 7. октобра. „Наше две земље одржавају трајно пријатељство и остајемо посвећени циљу стабилне и просперитетне Босне и Херцеговине”, поручује Стејт департмент.

У саопштењу се напомиње да САД остају посвећене партнерству с грађанима и владом БиХ док раде на обухватним изборним, политичким, социјалним и економским реформама.

Танјуг