Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Најмање 4.100 Срба и других неалбанаца расељено је на Косову током насиља Албанаца који су 17. и 18. марта 2004. године спалили најмање седам српских села и спалили или дигли у ваздух 30 српских цркава, оштетили 11 цркава и манастира (многе још из средњег века) и уништили 800 кућа. Око 19 лица је погинуло, а 900 повређено (међу њима и 65 припадника међународних снага) у најгорем етнички мотивисаном сукобу на Косову откако су НАТО и УН преузеле контролу Покрајине 1999. У нередима су уништена и 72 возила УН.
Командант Јужног крила НАТО, адмирал Грегори Џонсон оценио је да је масовно насиље Албанаца на Косову – етничко чишћење.
Командант СФОР-а, генерал Вирџил Пекет потврдио је да су нереди на Косову веома добро оркестрирани и организовани.
Италијански генерал Алберто Примисери, командант мултинационалне бригаде „Југозапад”, изјавио је да су Албанци имали спремљен план да опустоше Покрајину.

Став Епархије рашко-призренске јесте да се уништавање ових светиња у марту не може посматрати ван контекста потпуног уништења и оштећивања преко 140 православних светиња од доласка Мисије УН и КФОР-а у јуну 1999. године: реч је о континуираном процесу систематског затирања свих трагова духовности и културе српског народа на овим просторима, а починиоци су били и остали исти.
Филмови о страдањима Срба на Косову и Метохији:
-
Срби на Косову и Метохији (ср)(en)
- Уништавање српске културе на Косову и Метохији (en)(ср)
- Срби у гетима у 21. веку (ср)

- Списак уништених и оскрнављених цркава и манастира на Косову и Метохији
На слици - Манастир Св. Уроша, Шареник, Горње Неродимље