Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Православни хришћани обележавају данас Михољске задушнице и, према традицији, изаћи на гробове, прислужити свеће и у храмовима дати помене својим преминулим прецима. Верници на тај дан упућују молитве Богу за милост према упокојенима и опроштај грехова.

Задушнице увек падају у суботу, када се организују и богослужења посвећена упокојенима, јер је Христос дан уочи Васкрсења, које се увек слави у недељу, провео у гробу. У Цркви се на задушнице помињу и речи Светог Јована Златоустог, једног од највећих богослова:

"Помозите покојнима и помињите их. Не оклевајте, дакле, да помогнете онима који су отишли и принесите ваше молитве за њих".

Осим Михољских или јесењих, у календару Српске православне цркве постоје још и Духовске или љетне, прољећне - у седмици пре почетка Великог поста и Митровске или зимске. 

На Задушнице се у цркама служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а после службе се иде до гробова покојника. На гробовима се прислужују свеће, а свештеници обављају појединачне парастосе и читају молитве за преминуле.

Ако није могуће да се оде на гроб покојника, њима се служи помен у цркви.

Срна

Задушнице - Радио Светигора 

Молитва за покојне

Помени, Господе, оце и браћу нашу уснуле у нади на Васкрсење у живот вечни, и све упокојене у побожности и вери, и опрости им свако сагрешење, хотимично и нехотимично, што сагрешише речју, или делом, или мишљу.

И усели их у места светла, у места свежине, у места одмора, одакле одбеже свака мука, жалост и уздисање, где гледање лица Твога весели све од века свете Твоје.

Даруј им царство Твоје и учешће у неисказаним и вечним Твојим добрима, и наслађивање у Твом бесконачном и блаженом животу.

Јер си Ти живот, и Васкрсење и покој уснулих слугу Твојих, Христе, Боже наш, и Теби славу узносимо са беспочетним Твојим Оцем и Пресветим, и Благим, и животворним Твојим Духом, сада и увек и увекове векова.

Амин.

Свештенство СПЦ на Задушнице помиње и речи Светог Јована Златоустог који је беседио овако: Помозите покојнима и помињите их. Не оклевајте, дакле, да помогнете онима који су отишли и принесите ваше молитве за њих.

Курир

Задушнице, Отац Горан Милинковић, РТВ Прима