Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Поводом спора око давања канадског држављанства синовима руских шпијуна рођеним у Торонту, федерална влада је пред Врховним судом изнела став да се, по међународном праву, од Канаде не захтева да одобри држављанство особама рођеним на њеном тлу, а још мање деци родитеља на служби у страној влади.

У свега 34 земље у свету аутоматски се рођењем добија држављанство те земље, без обзира на држављанство родитеља. Ни једна од тих држава није европска.

Овај аргумент федералне владе могао би се схватити као ненамерна подршка резолуцији конзервативаца против такозваног порођајног туризма. Но, главни секретар премијера Џастина Трудоа, Џералд Батс, сматра да је то што конзервативци заступају веома погрешна и узнемирујућа идеја.

Федерални поднесак Врховном суду јасно указује да законски појам права које се аутоматски добија рођењем није нешто што се не може променити. Чак и у државама у којима се држављанство добија рођењем на њиховој територији, увек могу да постоје изузеци, када се то право не подразумева.

Новине Торонто