Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Немачка аутомобилска компанија Фолксваген најавила је да ће од јула 2019. престати са производњом легендарног модела „буба”. Како преноси портал „Бизнис инсајдер”, до овог потеза немачке компаније долази услед наставка тренда окретања ауто тржишта ка СУВ и кросовер возилима. 

Прошле године у САД-у је продато око 15.000 „буба”, што је драматичан пад у односу на више од 420.000 продатих јединица на врхунцу популарности овог модела крајем 1960-их година. Фолксваеген је највише „буба” продао у САД-у 1968. године, када се овај четвороточкаш појавио као тркачки аутомобил под именом „Херби” у Дизнијевом филму „Лове Буг” (код нас је приказиван под насловом „Херби, љубавна буба"). 
Немачки ауто гигант прекида производњу своје иконе после седам деценија од њеног лансирања на тржиште.
 

Прва „буба” прокрстарила је друмом 1938. године у Немачкој. Њена растућа популарност у САД-у током 1960-их подстакла је Фолксваген да изгради свој први производни погон у Америци, у граду Пуебла у Мексику, како би задовољио тражњу. Очекује се да ће управо у тој фабрици бити произведена последња „буба” у јулу 2019.

„Губитак 'бубе' после три генерације, током скоро седам деценија производње, изазваће талас емоција међу њеним многобројним верним фановима”, навео је главни извршни директор америчке подружнице Фолксвагена, Хајнрих Ј. Вебкен, у саопштењу. 

Танјуг