Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Одбрана генерала Ратка Младића предала је у понедељак Механизму за међународне кривичне судове у Хагу жалбу на првостепену пресуду, речено је за наш лист у Младићевом адвокатском тиму. Жалба је писана на 270 страна и у њој је затражено одбацивање пресуде, поновно суђење или драстично смањење казне уколико се докаже да је Младић за нешто крив.

Жалба Младићевог тима још није доступна јавности, а како сазнајемо, у њој су побројане све грешке које је донело судско веће које је осудило Младића на казну доживотног затвора. Посебан део жалбе се односи на тврдње о Младићевој одговорности за догађаје у Сребреници, тачније одбацује се намера за геноцид, као и за систематску депортацију становништва.

У жалби су се браниоци генерала бавили и тврдњама о постојању заједничког злочиначког подухвата. Очекује се да тужилаштво на жалбу одговори до половине новембра. Младићева одбрана требало би да одговори на жалбу тужилаштва која им још није ни достављена.

Младић је у притвору у Хагу од 2011. године. Он је, да подсетимо, осуђен 22. новембра прошле године, када га је Хашки трибунал неправоснажно прогласио кривим и осудио на доживотни затвор због геноцида у Сребреници, прогона муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисања становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимања за таоце припадника Унпрофора, 1992.-1995.

Осуђен је за укупно 10 од 11 тачака оптужнице од чега је најтежи геноцид у Сребреници. Судско веће, већином гласова, са изузетим мишљењем судије Орија, није пронашло одговорност генерала за наводни геноцид у шест општина у БиХ - Кључ, Котор Варош, Сански Мост, Приједор, Власеница и Фоча.

Душан Телесковић, Политика