Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић реаговао је на изјаву српског шефа дипломатије Ивице Дачића. Министар спољних послова је рекао да они Срби који живе у енклавама на Космету одавно не мисле да је то део Србије.

“Дубоко смо повређени и разочарани оваквим нетачним и манипулативним изјавама. Баш ова губитничка реторика и стратегија наноси највише штете и Србији и целом српском народу, посебно на КиМ. Уместо охрабрења систематски нам испирају мозак дефетизмом, слуђују нас својим измишљеним проценама и заглупљују таблоидима. И све то од оних који су својевремено, крајем 90тих, активно учествовали у политици која је довела до трагедије на Косову и Метохији, и на крају трагичан пораз политички и медијски прогласили за победу. Сада се поново без имало стида представљају као 'наши спасиоци' и треба да им верујемо”, наводи Јањић. 

Додао је да им, са друге стране, косовско-албански политичари обећавају заштиту, а сами не поштују своје законе који штите невећинске заједнице. 

“Многи од њих заговарају етнички чисто албанско друштво које им Србија великодушно треба да призна као награду за 20 година систематске етничке дискриминације, рушења цркава, спречавање повратка, некажњеног отуђивања српске имовине и других недела. Није ни чудо да се и једни и други добро разумеју када говоре о територијалној подели и стварању етнички чистих простора као 'најбољем решењу'. Уосталом, у томе засигурно имају доста искуства још од пре 20 година. Изјаве и дела и једних и других произилазе из нескривеног лицемерја и представљају срамоту за здрав разум слободоумних Срба и косовских Албанаца и читав регион ће оставити у изолацији и беди јер Европи не требају аутократска друштва таквог типа. Због тога нам се народ исељава и из Србије и са КиМ, и Срби и још више Албанци. Политика без морала неминовно води отвореној аутократији. Зар то није већ раније толико пута виђено?”, упитао је Јањић.

Б92