Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Председник Удружења Веритас Саво Штрбац оценио је да Хрватска на прави начин треба да се суочи са прошлошћу из деведесетих, па и четрдесетих година.

„Оно што није успело Павелићу, трећину побити, трећину протерати, трећину покрстити, то је премашила Туђманова власт деведесетих. Не по тој формули, они су је нешто изменили. Они су преко две трећине протерали, један део, око 7.000 побили, а процес покатоличења траје интензивно и данас”, рекао је Штрбац за Прву ТВ. Он је додао и да ће проћи много година пре него што се односи две земље побољшају.

„Хрватска ће морати на прави начин да се суочи са својом прошлошћу. То се још зове катарза, они су се све време уљуљкивали да су они водили неки одбрамбени рат, да су Срби агресори.

Ја сам рођен тамо, бројке нису агресори. Агресија подразумева да је дошао непријатељ из неке друге државе да покори ту државу у који је дошао. Не можемо ми бити агресори, то је потпуно погрешна теза, коју су нажалост прихватили светски медији и светски ауторитети”, рекао је Штрбац. Оценио је и да је и ове године, као и после сваког обележавања „Олује”, дошло до захлађења односа између Србије и Хрватске.

„И претходних година имали смо писање нота, дипломатских због употреба усташких обележја на званичној државној прослави, због певања Томпсона. Са друге стране, имали смо писање нота и са хрватске стране у вези са тешким речима које су износили српски политичари протеклих неколико година. Чак је хрватска председница недавно и најавила да ће доћи до захлађења односа и то се десило. Није то тешко предвидети”, рекао је Штрбац.

Како је навео, оно што је председник Србије Александар Вучић рекао у Бачкој Паланци на обележавању годишњице те војно-полицијске акције је права истина и додао да то може да поткрепи бројкама.

„Ако је 1991. године било учешће Срба у укупној популацији 12,2 одсто плус два одсто Југословена, међу којима је опет било 80 одсто Срба, имали сте их 2011. само 4,36 одсто. Наше озбиљне анализе говоре да ће 2021. године спасти на испод три одсто. То је управо она жељена пројекција Туђмана и естаблишмента са почетка деведесетих, да ће српско питање да буде решено за сва времена. Мислим да су Срби већ сада у Хрватској спали на испод три одсто. Ово што је рекао Вучић, да је етничко чишћење остварено, то је то”, оценио је Штрбац. 

Танјуг