Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Администрација председника САД Доналда Трампа спрема тарифе за још 200 милијарди долара увозне робе из Кине, од противпровалних аларма до скуше, на шта је Пекинг оштро реаговао осудивши нову претњу Вашингтона и обећао мере одмазде. Канцеларија америчког трговинског представника објавила је ноћас листу од више од 6.030 кинеских производа и предложила увођење 10-процентних тарифа на њих, преноси агенција АП. Канцеларија ће овај план ставити на јавну расправу и донети одлуку о њему после 31. августа, према речима вишег званичника администрације који је дао информацију новинарима под условом да не буде именован.

Кина је хитро одговорила на овај потез САД-а оценивши да нове претње представљају „потпуно неприхватљиву” ескалацију њихове трговинске битке и поручила да ће свим мерама штитити своје „суштинске интересе”.

„Да би заштитила кључне интересе државе и нашег народа, кинеска влада ће бити приморана да уведе неопходне контрамере”, навело је кинеско Министарство трговине. Министарство није дало никакве детаље о потенцијалним мерама одмазде, али је Пекинг раније запретио да ће оне бити „свеобухватне”. То је подстакло страховања да би те мере могле да оду корак даље од узвратних тарифа и да задру у сферу корпоративних забрана што би пореметило пословање америчких компанија у Кини, додаје АП.

Спирала америчко-кинеског трговинског конфликта, који је избио због незадовољства САД-а кинеском технолошком политиком, према мишљењу бројних светских економских и финансијских организација могла би да „охлади” глобални економски раст.

Прошлог петка, Сједињене Државе су увеле 25-процентне тарифе на 34 милијарде долара увозних кинеских производа, а Пекинг је експресно одговорио контратарифама на амерички увоз у истој вредности. 

Танјуг