Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Патријарх Српске православне цркве Иринеј уручио је директорки Руског центра науке и културе Елеонори Митрофановој одликовање СПЦ, Орден свете Царице Милице за допринос који је као извршни директор Унеска дала очувању српских светиња на Косову и Метохији. Митрофановој је орден уручен вечерас на традиционалној свечаности коју СПЦ и Руски дом организују поводом руског празника, који се од пре четири године обележава и у Београду - Дана породице, љубави и верности.

Патријарх је захвалио Митрофановој на љубави и уважавању нашег народа и на залагању за јачање културних и вековних односа две земље. 
„Један од разлога за одликовање је њен допринос и оно што чини Русија за осликавање нашег Храма Светог Саве”, поручио је Иринеј.

Петријарх СПЦ поновио је да је велика улога Митрофанове у очувању српских светиња на КиМ, јер су захваљујући њеном залагању оне остале у оквиру српске цркве, државе Србије и њеног културног наслеђа.

Митрофанова је захвалила СПЦ уз поруку да је сарадња православних цркви две земље утемељена на чврстим и добрим братским односима.

„Нисмо дозволили прелазак православних светиња на КиМ у косовске. Придржавамо се Резолуције 1244 у којој се јасно каже да је КиМ унутар Републике Србије”, поручила је она. Митрофанова је истакла и да јој је драго што је завршена купола на Храму светог Саве, и поручила да ће се сарадња у том облику наставити.

На церемонији су традиционално додељене захвалнице и медаље брачним паровима који су у браку више од 25 година, а признања им је уручио патријарх.

Танјуг