Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Посланик опозиционог Демократског фронта Милун Зоговић позвао је данас православне вернике у Црној Гори да се самоорганизују и заштите своја верска права и слободе у сваком граду и по сваку цену.

Зоговић указује да је данашњом забраном митрополиту црногорско-приморском Амфилохију да служи литургију на темељима Цркве Светог Јована Крститеља у Улцињу званично почео институционални обрачун са Митрополијом и владиком који је на инаугурацији најавио председник Црне Горе Мило Ђукановић. Он је истакао да је данас послата јасна порука да Митрополија и православни верници нису добродошли у Улцињ.

- Судећи по данашњим сценама, улцињска власт је послала поруку да Улцињ није у Црној Гори.

Тај утисак се могао стећи још од тренутка када су улцињске власти прогласиле Хашима Тачија и Едија Раму за почасне грађанине, вређајући тиме један читави народ и стављајући со на рану многим породицама жртава терористичке организације ОВК - рекао је Зоговић. Он каже да је проглашењем Тачија и Раме за почасне грађане Улциња овај град суштински постао део "велике Албаније". 
Оцењује да власт у Црној Гори све ово толерише, зато што уз помоћ једног албанског посланика одржава већину у парламенту и спремна је да због те већине изазове чак и грађанске сукобе у Црној Гори.

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић рекао да је ово први случај у Европи да је једном православном епископу забрањено да врши верску службу у хришћанским светињама које на овом простору егзистирају скоро два миленијума.

- Црна Гора има "државотворце" који су проценили да су гласањем на референдуму раскрстили са православним хришћанством у тој држави - истиче Мандић. Наводи да је ситуација у којој је одборник у Улцињу, који је Албанац и муслиман, забрањује верску службу православних хришћана, јасно говори до које је тачке дошла данашња Црна Гора.

- У овој врсти смелости видимо резултате дискриминације коју држава Црна Гора годинама спроводи над српским народом. Време је да сви ми, који смо православни хришћани, заједно кажемо доста оваквом понашању - поручио је Мандић.

Срна