Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Братунцу је данас прислуживањем свећа за покој душа настрадалих и полагањем цвећа уз централни спомен-крст на градском гробљу обележено 26 година од страдања 14 српских цивила у братуначком селу Загони.

Њих су на данашњи дан 1992. године убили припадници муслиманских оружаних снага из Сребренице.

Осим преживелих чланова породица убијених и неколико мештана Загона, који су одали почаст својим сродницима и комшијама, цвеће код спомен-крста положила је делегација Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца.

Породице су и данас подсетиле на тај стравични дан и почињени масакр у Загонима.

За тај злочин, као ни за многе почињене над Србима у средњем Подрињу, нико није одговарао.

Преживели истичу да се не сме и неће заборавити страдање недужних мештана овог села. Они наводе да ће одавати почаст и сећати се својих најдражих и причати млађима о њиховом страдању, иако правосуђе БиХ не обраћа пажњу и не процесуира починиоце злочина над Србима. 
Предмет у вези са страдањем Срба у Загонима налази се већ 10 година у Тужилаштву БиХ и породице настрадалих оцењују да тужиоци свесно опструишу овај, као и још неколико предмета који се односе на злочине над Србима на подручју Братунца.

Напади на Загоне наставили су се све до Петровдана 1992. године када су муслиманске снаге тежиште свог напада пребациле на српска села источно од Сребренице, где су тада починиле злочине над српским становништвом у Залазју, Сасама, Биљачи и још неким засеоцима, које су потпуно уништиле.

У Горњим Загонима, где се овај злочин догодио, још нису обновљене све куће и у селу живи свега десетак особа, већином старица-удовица... ДАЉЕ 

Срна