Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић положио је данас венац на гроб Гаврила Принцип у федералном Сарајеву и одао пошту видовданским јунацима, члановима "Младе Босне".

- Сматрам да је веома битно то што и 104 године од Сарајевског атентата, од чина који је означио почетак борбе за слободу српског и свих осталих народа на овом подручју чувамо сећање на Гаврила Принципа и видовданске јунаке. Где год да будемо и где год да живимо, никада нећемо заборавити Принципа и видовданске хероје - поручио је Ћосић. Он истиче да се код Срба није променило сјећање на та времена, као код других народа, и навео да, нажалост, федерално Сарајево јесте заборавило Гаврила Принципа и видовданске хероје, али нису Срби из Сарајева и Источног Сарајева.

- Стотину година је кратак период у историјском контексту, али је тужно да су Сарајлије заборавиле Гаврила Принципа, мада му много тога дугују. Сарајево је на светској мапи, а увек је, бар до 1992. године, било на страни слободарских народа и народа који су се борили за слободу - рекао је Ћосић новинарима. Он је нагласио да Срби из Сарајева и Источног Сарајева нису заборавили Гаврила Принципа.

- Тиме показујемо да изузетно ценимо све што су Гаврило Принцип и видовдански хероји учинили за српски, али и за остале народе на овом подручју. Српски народ, као најбројнији овде, увек је био носилац слободарских тежњи и револуционарне борбе против освајача и завојевача - нагласио је Ћосић. Он је изразио уверење да ће се у будућности променити свест многих људи који данас негирају Принципово дело и активности "Младе Босне" и да ће доћи дан када ће свима бити јасно да су ови људи хероји, борци за слободу и достојанство, а не терористи, како им се то набацује.

Венац у Спомен-капелу видовданским јунацима у Сарајеву положио је, у име града Источно Сарајево заменик градоначелника Данко Вучетић који је рекао да видовдански јунаци за своја херојска дела заслужују највећу почаст и вечни пијетет.

- Чланови "Младе Босне" најзаслужнији су што је тадашња идеја српског народа о борби за слободу спроведена у дело. Ни тада, аустроугарска пропаганда, ни данас покушаји прекрајања историје недобронамерних људи, не могу да омаловаже и умање величину слободарског духа видовданских јунака и Гаврила Принципа - рекао је Вучетић.

Према његовим речима, оно што су учинили видовдански хероји упућује на то да у Србима тиња и увек живи жеља за слободом.

Венац је положила и делегација Амбасаде Србије у БиХ коју су чинили отправник послова Дамир Ковачевић и аташе Саво Марић.

На Видовдан, 28. јуна 1914. године, члан "Младе Босне" Гаврило Принцип извршио је у Сарајеву атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, а од последица рањавања преминула је његова супруга Софија Хотек.

Сарајевски атентат послужио је аустроугарским властима за напад на Србију, што је довело до избијања Првог светског рата.

Чланови "Младе Босне" извршили су атентат у знак протеста против аустроугарске окупаторске политике и због тежње Срба за ослобођење и уједињење.

РТРС