Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Хрватски Врховни суд завршио је јавни до седнице по жалби Драгана Васиљковића, познатог као Капетан Драган, на првостепену пресуду од 15 година затвора, током којег се он обратио путем видео-линка, а сада је у току део затворен за јавност, после којег ће судско веће донети одлуку, рекао је Срни директор "Веритаса" Саво Штрбац.

"Судија известилац је говорио нешто више од два сата, а после паузе одбрана је износила детаље из жалбе и онда је путем видео-линка из Сплита био укључен Капетан Драган који је говорио 10 до 15 минута", рекао је Штрбац. Он је навео да није могуће рећи колико ће потрајати затворени део седнице - до краја радног дана или ће се продужити и сутра, а најкасније два до три дана, зависно од тога колико брзо ће се судије усагласити у одлукама.

Штрбац каже да ће одлука суда странкама бити достављена преко првостепеног Жупанијског суда у Сплиту, а да су могуће опције да суд потврди првостепену пресуду, да је преиначи или укине.

"Ми из одбране и даље очекујемо да ће пресуда бити укинута и предмет враћен првостепеном суду на поновно суђење и одлучивање", рекао је Штрбац. Он је нагласио да ће, у случају да предмет врати на поновно суђење, суд морати да одлучи хоће ли продужити или укинути притвор.

Према његовим речима, за очекивати је да притвор буде укинут, јер је Капетан Драган провео у притвору скоро 12 година, што је три четвртине казне, односно много више од две трећине колико је неопходно да би се испунио принцип размерности.

"Према досадашњој пракси хрватског Врховног суда коју смо пратили у `Веритасу`, сада већ две до три деценије од завршетка ратова у сличним случајевима су притвор укидали чак и када је у притвору проведено мање година у односу на изречену казну, него што је случај Капетана Драгана", рекао је Штрбац.

Суд у Сплиту осудио је Капетана Драгана у септембру 2017. године неправоснажно на 15 године затвора, пошто га је прогласио кривим за злостављање затвореника на Книнској тврђави и напад на полицијску станицу у Глини.

У завршним речима Капетан Драган је одбацио било какву кривицу за оно што му је стављено на терет.

Срна