Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Састанком и руковањем у Сингапуру, амерички председник Доналд Трамп и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун исписали су нову страницу историје.

Трамп и Ким Џонг Ун потписали су заједнички документ. Севернокорејски лидер је изјавио на церемонији потписивања да је састанак који је одржан у Сингапуру био историјски.

- Ким Џонг Ун и ја само развили специјалну везу. Била ми је част да будем са тобом - рекао је Трамп Киму и најавио да ће процес денуклеаризације почети веома брзо.

- Ми започињемо овај процес брзо, веома, веома брзо. Апсолутно - поручио је амерички председник.

Трам је изјавио да је потписан "детаљан" документ.

- Одлучили смо да оставимо прошлост иза себе потписујући историјски документ - рекао је он.

Фотографија документа показује да су се лидери сагласили да ће радити на денуклеаризацији Корејског полуострва и успостављању нових односа између САД-а и Северне Кореје.

"Председници Трамп и Ким Џонг Ун су провели исцрпну, опсежну и искрену размену мишљења о питањима која се односе на успостављање нових односа између САД-а и Северне Кореје и на изградњу дуготрајног и снажног мировног режима на Корејском полуострву. Председник Трамп се обавезао да ће пружити безбедносне гаранције Северној Кореји, док је председник Ким Џонг Ун потврдио чврсту и одлучну опредељеност да заврши денуклеаризацију Корејског полуострва", пише у споразуму.

Ким је рекао да ће свет видети велике промене.

Трамп је изјавио да је спреман да позове Кима у Вашингтон.

На крају церемоније потписивања Ким и Трамп су захвалили један другоме на успешном састанку.

После сусрета "очи у очи" који је, како Бела кућа наводи, трајао 38 минута, Ким и Трамп наставили су састанке две делегације.

Одржан је и радни ручак, после којег су двојица лидера прошетали. ВИДЕО
Срна