Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

ЕУФОР је потврдио долазак британских војника у БиХ у оквиру, како се наводи, уобичајеног и редовног поступка, а реч је о једној мањој извиђачкој јединици која ће у потпуности бити у ланцу команде ЕУФОР како би команданту пружала подршку за извршење мисије осигурања сигурног и стабилног окружења у Босни и Херцеговини. ЕУФОР се овим поводом огласио после информације да Велика Британија шаље додатни број, од 40 војника у БиХ који ће се придружити мисији Европске уније и НАТО.

„У складу са својим мандатом према Поглављу 7 Повеље Уједињених нација, ЕУФОР блиско сарађује са властима БиХ и органима за спровођење закона у циљу одржавања сигурног и стабилног окружења у Босни и Херцеговини, стварајући бољу атмосферу мира и стабилности.

Као и увек до сада, структура и капацитети ЕУФОР-а се мењају како би се на најбољи могући начин пружала подршка властима БиХ, а снаге се увек прилагођавају како би биле у стању извршавати свој мандат”, наводи се у саопштењу. Они су потврдили да се у складу с директивом Одбора ЕУ за политику и сигурност (ПСЦ), заснованој на процени Оперативног команданта Операције АЛТХЕА, и без повећања укупног броја војника, за ЕУФОР обезбеђују додатни капацитети у складу са исходом стратешког прегледа за 2017.

Одлука о упућивању војника у БиХ донета је на редовној шестомесечној Конференцији о ангажирању снага прошле седмице, Уједињено Краљевство је, заједно са другим земљама учесницама мисије.

Иначе, британски Тајмс је раније пренео да се војници шаљу да се спречи мешање Русије током предстојећих избора, који ће у БиХ бити одржани у октобру. 

Танјуг

Британија у БиХ шаље војнике за „праведне изборе”