Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Срби желе да сачувају "мит" о Јасеновцу

Бројни десничарски портали у Хрватској преносе вест да Србија намерава да финансира филм о усташком концентрационом логору Јасеновац и оцењују да је намера Београда да, како наводе, "задржи колективну кривицу на Хрватима".

Хрватски десничарски портали и јавне личности из тог политичког дискурса тврде да Срби желе да "очувају мит о 700.000 убијених Срба" у Јасеновцу.

У текстовима провејава критика тезе о "геноциду" у Независној Држави Хрватској и користи се термин "наводна геноцидност". 
Вест да Србија жели филм о страдањима у усташком логору у коме би учествовале интернационалне филмске звезде дочекана је у овим круговима као још једно српско настојање да се Хрвати колективно оптуже за злочине.

У Хрватској је, иначе, недавно снимљен филм о хрватском генералу Анти Готовини, који је после првостепене пресуде у Хагу од 27 година накнадно ослобођен за масовне злочине Хрватске војске над Србима током акције "Олуја".

Филм о Јасеновцу намерава да ради и чувени хрватски и екс-југословенски режисер Лордан Зафрановић, који је већ снимио документарац "Крв и пепео Јасеновца" и документарно-играни филм "Тестамент", који се, такође, бави овом тематиком.

Срна