Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Србија и Сједињене Америчке Државе су потписали два споразума која обезбеђују додатну америчку помоћ од 22 милиона долара за јачање конкурентности привреде и владавине права у Србији, унапређење медијског окружења и борбу против корупције. Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић је, после потписивања споразума, изјавила да су САД од 2001. дале Србији око милијарду долара бесповратне помоћи ради унапређења различитих области живота.

"Политички односи Београда и Вашингтона имају успоне и падове, али САД годинама конкретно помажу реформе у Србији, у области развојне сарадње", рекла је Јоксимовић. Прецизирајући да се не ради о зајмовима, Јадранка Јоксимовић је изјавила да је помоћ везана за конкретне пројекте широм Србије, за развој малих и средњих предузећа и унапређење локалног развоја.

Она је рекла да су САД један од најважнијих партнера Београда, који подржава пут Србије ка Европској унији.

Амерички амбасадор у Београду Кајл Скат је показао карту Србије на којој је обележено више од 1.850 тачака где су САД помогле обнову школа, асфалтирање путева и заштиту споменика културе.

"Помоћ САД је стигла у локалне заједнице у целој Србији", констатовао је Скат. Он је изјавио да је друга врста помоћи везана за рад са владиним и невладиним организацијама, ради демократског и економског развоја Србије.

"Утицали смо на лакше додељивање грађевинских дозвола. То је довело до веће грађевинске активности, отварања радних места и смањење могућности корупције", рекао је Скат. Он је додао да је омогућено и реновирање прекршајних судова широм Србије, као и електронска управа у неколико десетина општина.

"Наша помоћ значи партнерство. Радимо са Владом Србије, као и са цивилним друштвом. Помоћ је додатни доказ наше подршке Србији да постане чланица ЕУ и демократска и просперитетна земља", изјавио је Скат.

Н1