Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Амбасадорка Косова у САД Флора Читаку је на седници Савета безбедности Уједињених нација изјавила да Србија мора признати независност Косова, које је "слободно и независно, што се неће променити". Читаку је навела да Косово никад није било српско, као и да представници Србије "морају да схвате" да на Косово могу да улазе само уз дозволу.

Говорећи о хапшењу директора Канцеларије Владе Србије за Косово, Марка Ђурића, Читаку је казала да је полиција Косова поступила "крајње професионално" и да је до хапшења дошло пошто Ђурић није поштовао процедуре. Она је у говорила и о онемогућавању косовских такмичара да учествују на Европском првенству у каратеу у Новом Саду прошле недеље. 
"Влада Србије својим одлукама подржава насилни део и насиље је оно што треба зауставити, а не спорт", казала је она.

"Оно што Београд жели је територијално решење, док ми желимо грађанско решење. Србија ништа није изгубила пошто Косово никада није било српско", оценила је косовска амбасадорка. Она је говорила и о тешким околностима које су Албанци прошли током рата на Косову и додала да се упркос томе Албанци "никада нису предали, већ су изградили своје куће и вратили се на Косово".

"Ових дана се подсећамо хиљада масакара који су извршени од стране српских снага на Косову", казала је она.

Читаку је рекла да упркос жељама косовских Срба да живе у што бољим условима на Косову, то омета званични Београд, те је навела да представници Срба под притиском Београда нису гласали за Закон о ратификацији демаркације са Црном Гором као предуслов за либерализацију виза са ЕУ Косово је, рекла је она, опредељено за дијалог и мир са свим земљама Западног Балкана. Она је и на овој седници Савета безбедности УН поновила да је дошло време да се затвори мисија УНМИК-а.

Савет безбедности УН расправља о новом тромесечном извештају генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша о раду Унмика, у коме је позвао Београд и Приштину да наставе да решавају спорна питања дијалогом и да покажу политичку вољу неопходну за пуну нормализацију односа.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић затражио је да се не мења формат одржавања седница Савета безбедности УН о Косову за шта се залажу западне силе.

ФоНет