Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Савет безбедности УН одбацио је данас резолуцију Русије којом би се осудила „агресија” Сједињених Америчких Држава и њених савезника против Сирије.

За резолуцију су гласале Русија, Кина и Боливија, осам земаља је било против, док су четири биле уздржане и то Перу, Етиопија Казахстан и Екваторијална Гвинеја. О резолуцији се гласало на крају ванредне седнице Савета безбедности УН, сазване на захтев Русије, пренеле су агенције.

За усвајање резолуције била је потребна подршка девет земаља и да ниједна од пет сталних чланица СБ УН, тј. Русија, Кина, Француска, Британија или САД не уложи вето.

Русија је раније данас предложила нацрт резолуције Савета безбедности УН, којом би се осудила „агресија САД и њихових савезника против Сиријске Арапске Републике због кршења међународног права и повеље УН”, јавио је Ројтерс.

Агенција АП констатује да резултати гласања указују на дубоку подељеност међу чланицама Савета безбедности УН који је „паралисан у решавању седмогодишњег сукоба у Сирији и коришћења хемијског оружја у тој земљи”.

САД, Британија и Француска саопштиле су да су извеле ваздушне ударе у Сирији пошто су добиле, како тврде, доказе да је отровни гас коришћен прошлог викенда у Думи.

Русија и Сирија, међутим, тврде да је напад у Думи био исцениран. 

Танјуг