Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Француска ноћас су извеле ваздушне ударе на Сирију, у којима је погођена и ваздушна база западно од Дамаска, у близини границе са Либаном. Напад је погодио и војни депо у источном Каламуну, северозападно од Дамаска, локацију у Масјафу 170 километара северно од престонице.

Сиријски медији су јавили да је погођен научно истраживачки центар у Дамаску за који Пентагон тврдим да је коришћен за развијање и производњу хемијског и биолошког оружја, преноси Ројтерс.

Русија није користила своје системе противваздушне одбране у Сирији како би сузбила ракетне ударе САД, Британије и Француске, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

Историја ће све ставити на своје место, као што је већ показала да је Вашингтон одговоран за масакре у Југославији, рекао је Владимир Путин поводом напада САД у Сирији. Савет безбедности Уједињених нација састаће се на захтев Русије.

Француска министарка одбране Флоранс Парли изјавила је да је француска војска током ноћи гађала главни сиријски центар за истраживање хемикалија и још два објекта, тврдећи да је Русија била унапред обавештена да ће удари бити изведени.

Кина се данас снажно успротивила употреби силе у међународним односима и оценила да било каква војна акција мимо Савет безбедности УН представља кршење принципа и основних норми међународног права.

Министарство спољних послова Ирана осудило је данас нападе на Сирију који су протекле ноћи изведени на челу са САД, упозоривши да ће Вашингтон и његови савезници сносити одговорност за последице у региону и шире, јављају ирански државни медији. „Иран се противи употреби хемијског оружја на бази верских, правних и етичких стандада, док у исто време...снажно осуђује употребу таквог оружја као оправдање за агресију на једну суверену државу”.

Грчка остаје по страни и неће учествовати у војним акцијама против Сирије уколико за то не постоји одлука Савета бебедности.

Агенције

Mission Accomplished' in Syria, Trump declares